Historie Macy

Maca byla jednou z prvních rostlin, kterou začali pěstovat obyvatelé vysokých And. Historici ukazují, že maca byla pěstovaná už před 2000 lety a byla používána jako potrava a k medicíně. Maca zastávala důležitou roli jako fyzický, duševní a sexuální budič a regulátor růstu už od dob říše Inků. Fakta ukazují, že maca byla také používána jako dar pro vůdce Inků a byla podávána bojovníkům do přídělů jídla, aby déle vydrželi a bojovali lépe. Měla tedy pro společnost Inků tak vysoký význam, že byla určena pouze pro vládce a bojovníky v době válek.

I španělští dobyvatelé v 16. století si byly dobře vědomi hodnoty této nenápadné rostlinky. Kroniky píší, že Španělé přijímaly od podmaněných národů jako tribut právě sušené kořeny macy, které dále exportovali do Španělska. Tamější šlechta také využívala tyto zázračné kořeny jako neocenitelný zdroj energie a také jako potravinu s vysokým obsahem živin.

Později upadli vědomosti o kvalitách macy do zapomnění a rostlina se udržovala pouze v odlehlých oblastech peru.Až od šedesátých let minulého století se začali severoameričtí a němečtí vědci v rámci botanické studie v Peru opět zajímat o tuto rostlinu. Následující zveřejnění použití a výživových hodnost této staré kulturní rostliny znovu vzbudilo zájem nejen domácího obyvatelstva, ale i mezinárodních výživových expertů.